Sockerbullar med vaniljkräm
Värmen har kommit och det börjar bli dags att ha picknick om dagarna. Vad passar då bättre än att ta med sig några vaniljbullar ut i solen?! ☀
Bulldeg
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 dl socker
Ca 9 dl vetemjöl
Vaniljkräm
2,5 dl mjölk
0,5 vaniljstång
3 äggulor
4 msk strösocker
2 msk maizena
1 msk smör
Tillagning
1. Smula jästen i en bunke. Smält smör och blanda med mjölken så att det blir fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör om tills den löst upp sig.
2. Tillsätt socker och salt och rör om. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och rör om till en slät deg.
3. Låt degen jäsa i ca 30 minuter under bakduk till dubbel storlek. Gör under tiden vaniljkrämen.
4. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur innehållet i en kastrull. Lägg även i den halverade vaniljstången för extra smak.
5. Tillsätt mjölk, socker och maizena och rör runt. Vispa i äggulor.
6. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar. Krämen får inte börja koka.
7. Ta av från värmen och tillsätt smöret. Lägg på ett lock och låt svalna i ett kallt vattenbad.
8. Arbeta ihop den jästa degen på mjölat bord och skapa 24 runda bullar. Låt bullarna jäsa på en plåt med bakplåtspapper ca 15 min igen under bakduk.
9. Gör en grop i varje bulle och fyll med vaniljkräm. Dra ihop toppen av bullarna genom att ta tag i varje kant och nyp ihop. Låt jäsa ytterligare 15 min.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem sen i mitten av ugnen i 5-10 minuter.
11. Låt svalna och pensla sedan bullarna med smält smör och rulla dem i socker.
