50-årstårta
Förra helgen hade jag och min lillasyster släktkalas. Tillsammans fyllde vi 50 (22+28) så självklart fick det stå den siffran på födelsedagstårtan! Har precis börjat lära mig att arbeta med sugerpaste så fick bli en sådan dekoration som lite övning och extra roligt pyssel. Att tårtan skulle vara rosa med lite vår-tema i form av blommor kändes som en självklarhet när man fyller år i maj. Bottnarna är gjorda av choklad med en fyllning av hallonmousse och täcke av grädde under sockerpastan.
Tårtbotten
4 st ägg
4 dl strösocker
100 gram smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
4 tsk bakpulver
5 tsk vatten
Hallonmousse
250 gram hallon
0,75 dl strösocker
200 gram färskost
1,5 dl vispgrädde
Dekoration
3,5 dl vispgrädde
ca 250 gram sugerpaste till tårtlock
+ lite extra sugerpaste till dekorationer
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Var försiktig om du använder elvisp för botten kan lätt sjunka efter den tagits ut ur ugnen om den är överarbetad.
2. Smält smöret och häll ner detta samt mjölken i äggblandningen och rör försiktigt om till en slät smet.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta ner dessa för att undvika ojämna klumpar.
4. Tillsätt vattnet och häll hela blandningen i en springform på ca 24 cm klädd med bakplåtspapper i botten och eventuellt även i sidorna. Grädda i 175 grader i nedre delen i ca 40 min. Låt svalna.
5. Mixa hallonen tillsammans med sockret. Vispa grädden fast.
6. Blanda färskosten med hallonpurén och vänd försiktigt ner grädden. Låt stelna en stund i kylen.
7. Dela tårtbotten i tre lika tjocka delar med en kniv i horisontell vinkel eller med en tårtskärare.
8. Spritsa en rand av grädde och fyll mitten med hallonmousse på det understa lagret. Uppreda med ett lager till innan översta tårtbotten läggs på. Bred på grädden som ett jämnt och fint lager.
9. Kavla ut sugerpaste ca 2-3 mm tjockt och täck tårtan. Dekorera med blommor och text!